Colomba le Roc

Een retraite huis net een beetje anders.

 
 

Ons verhaal

Een paar jaar geleden besloten wij; Ian en Joanne Evans-Boiten, dat we ons huis wilden delen met anderen. We droomden van een retraitehuis in Frankrijk dat gastvrijheid en geborgenheid zou uitstralen; een huis waar iedereen zich welkom zou weten.

Ervan overtuigd dat de natuur een belangrijk element is voor elke geestelijke retraite kwamen wij tot de conclusie  dat mooi weer  en de mogelijkheid om voor kortere of langere tijd “op weg” te zijn een must waren.  Voor ons zijn retraite en pelgrimage namelijk nauw met elkaar verbonden aangezien ze beiden een andere manier bieden om  God te ontmoeten. Onze keuze viel op een klein gehucht in de Lot streek van  Zuid-West  Frankrijk op een paar kilometer afstand van de oudste Pelgrims route naar Compostella; de via Podiensis. 

Joanne is Nederlandse en heeft een brede achtergrond: ze groeide  op in een Oekumenische Gemeenschap en heeft  in verschillende europese landen gewoond (o.a. Rusland en voormalig Joegoslavie). In Schotland studeerde  ze theologie en werd predikant van de Church of Scotland.

Voor haar is het vanzelfsprekend dat Colomba le Roc een Oekumenisch retraite huis is waar de liturgie geinspireerd is door de Keltische traditie van Iona en Lindisfarne

Ian, komt uit Engeland. Na jaren wonen in Londen, besloot hij richting Noorden te vertrekken. In Schotland vond hij zijn passie voor steen, volgde een opleiding als steenhouwer en werd lid van de SLA  (Scottish Letter Cutters' Association). Oorspronkelijk werkte  Ian alleen in steen maar sinds kort heeft hij ook de warmte en schoonheid van hout ontdekt. De kunstwerken op deze site zijn door hem gemaakt.

Nu onze kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten zijn onze enige permanente medebewoners twee Friese stabij’s : Fopke (17!) en Kommie (3), en Janneke (3) onze Franse  poes.

Ian en Joanne Evans Boiten

Colomba le Roc

En hoe zit het nou met die naam?

 
 

Saint Columba

Saint Columba, (521 – 9 June 597) wiens Ierse naam Columcille  “kerk duif” betekent, kwam naar het eiland Iona met twaalf van zijn monikken om in dit gedeelte van  Schotland  het Evangelie te brengen.

Columba had vele gaven waaronder profetische en artistieke (hij was een uitstekend illuminator en kalligraaf).

Zijn klooster op Iona was dan ook beroemd als centrum van kunst en wetenschap. Maar als abt en missionaris was hij vooral geliefd  om zijn menselijkheid en zijn beschikbaarheid. 

 

De duif

De duif  (in het Frans colombe) wordt in de Bijbel vaak gebruikt om de Heilige Geest voor te stellen.  Je vindt de duif dan ook afgebeeld in  glas in lood ramen , op avondmaals tafels en doopfonten.

Voor de meeste mensen echter symboliseert de duif,  voor alles, vrede.

 

De Rots

“Quercy blanc” is de streek waar Colomba le Roc gesitueerd is. Blanc naar de kleur van de kalksteen rots die hier allom zichtbaar is; zelfs in onze woon/eetkamer waar je nog goed kunt zien dat Colomba le Roc letterlijk gebouwd is op deze witte rots.

Rocamadour (op de foto) is een belangrijk pelgrimsoord ten Noorden van Colomba le Roc. Kerk en dorp zijn niet alleen op, maar zelfs tegen de rots aan gebouwd!

 

Zo wijst de naam “Colomba le Roc” niet alleen naar onze Schots-Keltische traditie maar ook naar de Heilige Geest die ons leidt, naar Christus als de rots waar wij op bouwen, en naar de vrede die wij onze gasten toewensen